» Přehled případů » Atopická dermatitida » 8-letá dívka s atopickým ekzémem

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy pacientů s atopií z klinické praxe

Inspirujte se. Sdílejte zkušenosti. Vzdělávejte se. Ptejte se.

8-letá dívka s atopickým ekzémem

8. 2. 2022
Prosím o konzultaci - 8-letá dívka s atopickým ekzémem od útlého dětství, ve školním věku přechod do těžké formy AD s celotělovým postižením a výrazně negativním dopadem na každodenní aktivity. Absolvovala dostupné metody kombinované zevní léčby, opakovaně komplexní lázeňská léčba včetně fototerapie - vše pouze s malým a krátkodobým efektem. I přes snahu o eliminaci spouštěcích příčin se nedaří stav stabilizovat a navodit remisi onemocnění. Jaký postup byste zvolili? Byla by pacientka kandidátkou biologické léčby?
Sdílet

Reakce: 4

Dobrý den,
dle popsaných údajů pacientka splňuje kritéria biologické léčby i dle úhradových kritérií:
Dupilumab je hrazen dětským a dospívajícím pacientům od 6 let věku do dosažení 18 let s těžkou formou atopické dermatitidy, u kterých indikovaná maximalizovaná lokální terapie a dostupné vyšší typy léčby jako je fototerapie nebo balneoterapie nevedly ke kontrole onemocnění. Úspěšnost terapie dětských a dospívajících pacientů od 6 let i dospělých se vyhodnotí po 16 a po 24 týdnech od zahájení léčby a dále nejméně každých 24 týdnů, a bude ukončena v těchto případech: - nedosažení nejméně EASI-50 v týdnu 16, - nedosažení nejméně EASI-75 v týdnu 24, - v případě výskytu nezvládnutelných nežádoucích účinků, - při nedostatečné adherenci na terapii, - při poklesu účinnosti pod EASI-50 při dvou po sobě následujících kontrolách. U již léčených dospívajících pacientů pokračuje léčba dupilumabem po dovršení 18 let věku bez podmínky předchozí konvenční systémové terapie.

Dobrý den, souhlasím s kolegyní, dívka s takovouto těžkou atopickou dermatitidou je určitě vhodným kandidátem pro biologickou léčbu dupilumabem.

Dobry den,
urcite bych se nebal nasadit biologickou terapie.

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Velmi děkuji za odpověď na můj dotaz.

Tazatel byl s doporučeními spokojen